luni, 12 decembrie 2011

Efectele inflației

 Din punct de vedere al economistilor, inflatia are efecte mult mai importante, chiar daca unii le considera preponderent negative, altii preponderent pozitive, mai ales in cazul unei rate mici a inflatiei. Printre consecintele cele mai importante ale inflatiei in economie se numara:

  •   Scaderea puterii de cumparare a populatei, care duce, pe de o parte, la o scadere a nivelului de trai, dar si la scaderi ale vanzarilor si deci ale profiturilor companiei, precum si la presiuni sociale in sensul maririi salariilor. Se poate astfel intra in ceea ce se numeste spirala inflationista.
  •  Redistribuirea veniturilor si a avutiei este un proces prin care anumiti actori economici pierd, putand chiar sa ajunga la faliment, in timp ce altii castiga din cauza cresterii inegale a preturilor si a veniturilor.
  •  Inflatia stimuleaza inclinatia spre consum si o descurajeaza pe cea spre economisire. Acest fapt are si o cauza psihologica, legata de pierderea increderii in moneda, dar si o cauza strict economica si anume presiunea preturilor in crestere pe disponibilul de lichiditati.

 Inflatia determina o fuga de lichiditati si o tendinta de plasare a disponibilitatilor banesti in bunuri durabile neproductive. Acest proces poate atrage dupa sine o incetinire a cresterii economice sau chiar o stagnare.
Privita la nivel macroeconomic, inflatia poate fi astfel considerata un fenomen cu influenta masurabila si controlabila, depinzand in mare masura de nivelul asteptarilor si anticipatiilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu