luni, 12 decembrie 2011

Care sunt cauzele inflației?

Inflația contemporană reprezintă un dezechilibru structurat monetaro-real, care exprimă existența în circulație a unei mase monetare ce depașește nevoile economiei, fapt ce antrenează deprecierea banilor neconvertibili în aur și a celor neconvertibili în general, ca și creșterea durabilă și generalizată a prețurilor.
In manuale si tratate, cauzele inflatiei sunt analizate pe rînd (dupa principiul caeteris parsibus), fiecare dintre acestea generand o forma specifica de inflatie. In momentul dat al analizei.
Adesea inflația este explicată doar prin emisiunea excesivă de semne banești (inflația prin monedă). Economistul american M.Friedman afirmă că inflația este legată mai ales de oferta de monedă, suplimentarea acesteiea decurgând din deciziile agenților economici specializați în sensul sporirii activelor lor de (bani de credit).
Un loc aparte ocupa acele conceptii care considera drept cauza principala (unica) a inflaţiei insuficienta productiei (inflatia prin oferta). Sporirea veniturilor, îndeosebi a salariatilor, nu este compensata printr-o creştere corespunzătoare a productivităţii. Apare, astfel o penurie de bunuri materiale si de servicii. Specialistii numesc un asemenea dezechilibru inflaţie reală.
Cresterea substantiala a creditului duce relativ repede la dezechilibru inflationist, la excesul de creştere nominală pentru bunurile de consum (inflatie pe credit). In anumite conditii, profiturile cresc mai incet decat masa economiilor disponibile ale inreprindelor. Ca urmare, guvernele caută sa promoveze programe proprii de investiţii, pe seama bugetului.


http://www.financiarul.ro/2008/09/13/care-sunt-cauzele-inflatiei/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu